Usein kysyttyä

Mikä on Uusi työ ry?
Uusi työ ry on kevytyrittäjyyspalveluita tarjoavien yritysten muodostama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää itsensätyöllistämistä ja kevytyrittäjyyttä sekä kevytyrittäjien asemaa. Yhdistykseen kuuluvat laskutuspalveluyritykset Eezy Kevytyrittäjät, Floy, Laskuttamo, Odeal ja UKKO.fi sekä ohjelmistoja tarjoava Aalto Business.

Paljonko Suomessa on kevytyrittäjiä?

Kevytyrittäjien määrää ei ainakaan vielä seurata työvoimatilastoissa, joten tarkkoja lukuja kevytyrittäjien kokonaismäärästä ei ole saatavilla. Kevytyrittäjyyden suosio kuitenkin kasvaa jatkuvasti ja varmuudella voi todeta, että Suomessa vuosittain kymmenettuhannet työllistävät itsensä kevytyrittäjinä. Tilastokeskuksen tulorekisterin pohjalta tekemän tarkastelun mukaan vuonna 2020 Suomessa noin 44 000. Uusi työ ry:n jäsenyritysten yhteenlaskettu rekisteröityneiden käyttäjien määrä oli vuoden 2021 lopussa oli 217 000. Aktiivisia kevytyrittäjiä Uusi työ ry:n jäsenyrityksissä oli vuonna 2022 noin 33 000.

Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa?
Kevytyrittäjyys tarkoittaa elinkeinotoimintaa, jota tehdään laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Vaikka kevytyrittäjyys on osa työelämän murrosta ja kevytyrittäjien määrä kasvaa jatkuvasti, ei lainsäädänntö toistaiseksi tunnista kevytyrittäjyyttä omaksi työllistymisen muodoksi.

Mitä tarkoittaa laskutuspalveluyritys tai kevytyrittäjyyspalvelu?
Laskutuspalveluyritys tarkoittaa yhtiötä, joka tarjoaa itsensätyöllistäjälle mahdollisuuden laskuttaa omasta työstään ilman omaa y-tunnusta. Laskutuspalveluyritys eli kevytyrittäjyyspalvelu laskuttaa työsuorituksen toimeksiantajalta ja maksaa työnsuorittajalle palkan sekä huolehtii laskutuspalveluyrityksiin sovellettavista lakisääteisistä työnantajavelvotteista. Laskutuspalveluyrityksen palkkio on tavalllisimmin tietty prosenttiosuus arvonlisäverottomasta laskutussummasta ja se pidätetään palkanmaksun yhteydessä.

Miten kevytyrittäjyys tukee työelämän muutosta?
Työelämä muuttuu voimakkaasti. Palkkatyön ja yrittämisen rinnalle on tullut uudenlaisia työn tekemisen muotoja, jotka ovat joustavia ja monimuotoisia. Kevytyrittäjyys on keskeinen uuden työn muoto, joka tekee itsensätyöllistämisen helpoksi ja sitä kautta edistää työelämän muuttumista, työllistymistä ja talouskasvua.

Edistääkö kevytyrittäjyys yrittäjyyttä?
Kevytyrittäjyys toimii väylänä yrittäjyyteen. Sen avulla voi osoittaa osaamisensa ja testata liikeideaa ennen oman yrityksen perustamista.

Miksi kevytyrittämisen asemaa tulisi parantaa?
Tällä hetkellä lainsäädäntö ei tunnista kevytyrittäjyyttä erillisenä työnteon muotona, mikä on johtanut kevytyrittäjien tulkitsemiseen joissakin kysymyksissä työntekijöiksi ja joissakin yrittäjiksi. Kevytyrittämisen ja ylipäätään itsensätyöllistäjien aseman parantaminen vauhdittaisi käynnissä olevaa työelämän muutosta ja lisäisi työllisyyttä, yrittäjyyttä ja talouskasvua. Sosiaaliturvassa tulisi voida vakuuttaa itsensä sekä yrittäjä- että palkansaajatuloistaan. Nyt tämä ei ole mahdollista, minkä vuoksi kevytyrittäjien sosiaaliturva jää vajavaiseksi.

Millä aloilla kevytyrittäjiä on eniten?
Kevytyrittäjiä on useilla eri toimialoilla, esim. rakentamisessa, teollisuudessa, kuljetuksessa sekä viihde- ja taidealoilla. Tyypillisiä ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi muusikko, toimittaja, kirvesmies ja asiantuntija.

Millainen on tyypillinen kevytyrittäjä?
Kevytyrittäjät ovat läpileikkaus suomalaisista. Kevytyrittäjinä toimii monenikäisiä ihmisiä erilaisilla ammattitaustoilla. Keskeinen yhteinen nimittäjä on muuttunut elämäntilanne, johon kevytyrittäjyys sopii.

Ovatko kevytyrittäjät tyytyväisiä valintaansa?
Uusi työ ry:n vuosittain teettämien kyselytutkimusten mukaan valtaosa kevytyrittäjistä on tyytyväisiä valintaansa. He kokevat, että kevytyrittäjyys sopii omaan elämäntilanteeseen ja että kevytyrittäjän on mahdollista hyödyntää omaa ammattitaitoa. Kevytyrittäjät kokevat myös, että he saavat tehdä työtä, josta he pitävät ja nauttivat. Valtaosa aikoo jatkaa kevytyrittäjänä myös jatkossa.

Ajankohtaista

Katso lisää Uusi Työ ry kannattaa laskutuspalveluyritysten rekisteröitymisvelvollisuutta

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on, että laskutuspalveluyrityksille säädetään rekisteröitymisvelvollisuus. Lisäksi yrityksille määrättäisiin velvoite tunnistaa kevytyrittäjäasiakas palveluun kirjautumisen yhteydessä vahvalla tunnistautumisella.  Uusi Työ ry kannattaa...

Katso lisää Uusi Työ ry kannattaa laskutuspalveluyritysten rekisteröitymisvelvollisuutta

Katso lisää Uusi Työ ry edistää vastuullisuutta ja parantaa kevytyrittäjien asemaa 

Uusi Työ ry on seurannut huolestuneena viime päivien uutisointia ruokalähettien vaikeasta tilanteesta. Kauppalehden (10.11.) uutisen mukaan muutamat laskutuspalveluyritykset ovat maksaneet läheteille verottomia matkakorvauksia Verohallinnon ohjeiden...

Katso lisää Uusi Työ ry edistää vastuullisuutta ja parantaa kevytyrittäjien asemaa 

Katso lisää Petri Graeffe on aloittanut Uusi Työ ry:n toiminnanjohtajana

Uusi Työ ry:n hallitus on valinnut yhdistyksen uudeksi toiminnanjohtajaksi Petri Graeffen. Uudella toiminnanjohtajalla on vahva tausta kevytyrittäjyyden ja kevytyrittäjäpalvelujen edunvalvojaksi.  Graeffe on toiminut laajasti yritysmaailmassa...

Katso lisää Petri Graeffe on aloittanut Uusi Työ ry:n toiminnanjohtajana