Kevytyrittäjät tyytyväisiä elämäntilanteeseensa, mutta viranomaisten tietämyksen puute kevytyrittäjyydestä ja epävarmuus sosiaaliturvasta aiheuttavat hankaluuksia

Kevytyrittäjistä 86 prosenttia on tyytyväisiä elämäntilanteeseensa, ilmenee Uusi työ ry:n Aula Researchilla teettämästä Kevytyrittäjyys 2023 -kyselystä. Kyselyyn vastasi 1744 kevytyrittäjää.  

Kevytyrittäjyyden parhaina puolina nähtiin viime vuosien tapaan toiminnan helppous (73 %), säästyminen paperitöiltä (69 %), toiminnan joustavuus (52 %) ja vapaus (48 %). Lähes puolet mainitsi parhaaksi puoleksi mahdollisuuden tehdä keikkaa useille toimeksiantajille (46 %).

Hankalimmaksi kevytyrittäjyydessä koettiin työn hinnoittelu oikealle tasolle (40 %), viranomaisten heikko tietämys kevytyrittäjyydestä (40 %) sekä epäselvyys ja epävarmuus sosiaaliturvasta (39 %). Myös eri viranomaisten ohjeiden ja tulkintojen muuttumisen koki hankalaksi kolmasosa (33 %). Työn hinnoittelun kokivat haastavaksi etenkin kevytyrittäjäuransa alussa olevat ja vähän laskuttavat.

Viranomaisten tietämyksen puute ja epäselvyydet sosiaaliturvassa haittaavat puolestaan etenkin itsensä päätoimisesti kevytyrittäjänä työskenteleviä. Yli 40 000 euroa vuodessa laskuttavista kevytyrittäjistä kaksi kolmasosaa (66 %) mainitsi viranomaisten heikon tuntemuksen hankaloittavan kevytyrittäjyyttä. Mitä enemmän kevytyrittäjä laskuttaa, sitä suuremmaksi hankaluudeksi nousi epävarmuus sosiaaliturvasta.

”Suomen lainsäädäntö ei tunnista kevytyrittäjyyttä eikä muita itsensätyöllistämisen muotoja, mikä aiheuttaa ongelmia etenkin sosiaaliturvassa. Yhdistelmävakuutus eli mahdollisuus vakuuttaa itsensä sekä yrittäjä- että palkansaajatuloista olisi tärkeä uudistus, jota toivomme maan tulevan hallituksen määrätietoisesti edistävän”, Uusi työ ry:n toiminnanjohtaja Jenni Karjalainen sanoo.

”Yli puoli vuosisataa vanha yrittäjän eläkelaki kaipaisi sekin uudistusta. Harva kevytyrittäjä osaa ennustaa tulevia ansioitaan, saati sitten teoreettisen työtulon tulevaa suuruutta”, Karjalainen kuvaa.

Uusi työ ry on esittänyt, että yrittäjän eläkelakia uudistettaisiin siten, että YELissä voisi halutessaan valita vakuuttamisen toteutuneiden ansioiden mukaan, jolloin eläkettä ja sosiaaliturvaa karttuisi aina laskuttaessa.

Kevytyrittäjillä tulevaisuudenuskoa liiketoimintaansa, vaikka Suomen talouden tila mietityttää

Vaikka Suomen talouden näkymiin suhtauduttiin varautuneesti, on kevytyrittäjillä uskoa omaan työllistymiseensä jatkossakin. Kevytyrittäjyys 2023 -kyselyn mukaan 33 prosenttia ennustaa liiketoimintansa kasvavan ja 40 prosenttia kevytyrittäjistä arvioi oman liiketoiminnan pysyvän samana.

Kevytyrittäjiltä kysyttiin myös, ovatko inflaatio ja esimerkiksi energiakustannusten nousu vaikuttaneet heihin. 31 prosenttia kertoi, ettei vallitseva taloustilanne ole vaikuttanut. Lähes kolmannes (29 %) oli kuitenkin joutunut karsimaan kuluja ja joka viides (19 %) nostamaan hintoja. Asiakkaiden maksuvaikeuksien sanoi lisääntyneen hiukan yli kymmenesosa (12 %). Suomen talouden näkymistä noin neljännes arveli niiden paranevan tulevan vuoden aikana, neljännes pysyvän ennallaan ja lähes 40 prosenttia ennusti talouden heikkenevän (yht. 38 %).

Noin kaksi kolmasosaa (62 %) vastaajista aikoo jatkosakin toimia kevytyrittäjänä sivutoimisesti, 18 % kokoaikaisesti. Oman yrityksen perustamista suunnitteli vajaa viidennes (18 %). Eläkeläisiä kevytyrittäjistä on 16 prosenttia, eli aavistuksen enemmän kuin viime vuonna (14 %).

”Tulosten valossa voi todeta kevytyrittäjien olevan koko lailla läpileikkaus väestöstä. Kevytyrittäjänä työskennellään eri toimialoilla ja sekä työntekijä- että asiantuntijatehtävissä. Olisi korkea aika päästä eroon siitä ajatuksesta, että kevytyrittäjä on jokin kummajainen. Erityisen huolestuttavaa on, että niin moni kokee viranomaisten tietämyksen kevytyrittäjyydestä heikoksi”, Karjalainen toteaa.

Kevytyrittäjyys 2023 -kysely vahvistaa, ettei kevytyrittäjyys ole katoamassa minnekään. ”Päinvastoin näyttää siltä, että omaehtoisen itsensätyöllistämisen suosio jatkaa kasvuaan”, Karjalainen huomauttaa.

Kevytyrittäjyys 2023 -kyselyn toteutti Aula Research Uusi työ ry:n toimeksiannosta 15.3.6.4.2023. Selvitys toteutettiin sähköisenä kyselynä Uusi työ ry:n jäsenyritysten kevytyrittäjille. Kyselyyn oli mahdollista vastata suomeksi ja englanniksi. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1744 kevytyrittäjää.

Uusi työ ry on kevytyrittäjyyspalvelujen toimialajärjestö sekä itsensätyöllistämisen ja kevytyrittäjyyden edistäjä ja puolestapuhuja. Edistämme toimialan ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämistä sekä kevytyrittäjien ja itsensätyöllistäjien yhteiskunnallista asemaa. Uusi työ ry on luonut toimialalle eettiset ohjeet, joita kaikki jäsenyritykset ((Eezy Kevytyrittäjät, Floy, Laskuttamo, Odeal , UKKO.FI ja Aalto Business) ovat sitoutuneet noudattamaan.

Lisätiedot:

Saija Hellstén, hallituksen puheenjohtaja, Uusi työ ry saija.hellsten@eezy.fi, puhelin 040 551 5189

www.uusityo.fi

Juha Vekkilä, toimitusjohtaja, Aula Research, juha.vekkila@aularesearch.fi, puhelin 050 352 5335