Kevytyrittäjistä 82 prosenttia tyytyväisiä elämäntilanteeseensa

Kevytyrittäjistä 82 prosenttia on tyytyväisiä elämäntilanteeseensa, ilmenee Uusi työ ry:n Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta. 30 prosenttia kertoi olevansa hyvin tyytyväisiä ja 52 prosenttia melko tyytyväisiä. Tyytymättömiä oli kymmenesosa.

Keskiarvoa useammin tyytyväisiä olivat yksinomaan kevytyrittäjinä itsensä työllistävät, joissa hyvin tyytyväisiä oli 38 prosenttia. Eläkeläisistä hyvin tyytyväisiä oli puolet. Eläkeläisiä käyttäjistä on jo 14 prosenttia.

”Kevytyrittäjyys on monelle joustava ja tarkoituksenmukainen tapa työllistää itsensä. Helppous ja oman osaamisen itsenäinen hyödyntäminen houkuttavat ihmisiä kevytyrittäjiksi”, Uusi työ ry:n toiminnanjohtaja Jenni Karjalainen sanoo.

Syyt kevytyrittäjyyden valitsemiseen olivat säilyneet pitkälti samoina kuin aikaisempina vuosina. Sen koettiin sopivan työn pienimuotoisuuteen (40 %), elämäntilanteeseen (35 %) ja kevytyrittäjänä saa tehdä töitä, joista todella pitää ja nauttii (25 %). Joka kymmenes oli päätynyt kevytyrittäjäksi muiden vaihtoehtojen puutteessa.

”Ihmiset kaipaavat työelämältä yhä enemmän joustavuutta ja vapautta. Kevytyrittäjänä voi itse päättää, mitä tekee ja milloin tekee”, Karjalainen kuvaa.

Kevytyrittäjyyden parhaina puolina nähdään aiempien vuosien tapaan vähäinen byrokratia (55 %), toiminnan helppous (54 %) ja joustavuus (41 %). Mahdollisuuden vaikuttaa omiin työaikoihin mainitsi hyväksi puoleksi aiempaa useampi (2022 38 %, 2021 29 %).

Kokopäiväisinä palkansaajina työskentelevien sivutoimisten kevytyrittäjien osuus oli lähes kaksinkertaistunut (15 prosentista 28:aan) samalla kun pääasiallisesti itsensä kevytyrittäjinä työllistävien ja freelancereiden määrä oli laskenut (30 prosentista 17:ään).

”Sivutoimisen kevytyrittäjyyden kasvu kertoo todennäköisesti siitä, että entistä useampi tunnistaa kevytyrittäjyyden mahdollisuutena lisäansioihin omaa osaamista hyödyntämällä. Yrittäjyydestä kiinnostuneille kevytyrittäjyys tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ja testata omaa liikeideaa”, Karjalainen kuvailee.

Hankalaksi kevytyrittäjyydessä koettiin työttömyysturva (47 %), turva sairauden varalle (42 %) sekä verotukseen liittyvät asiat (41 %). Viranomaisten tietämyksen kevytyrittäjyydestä mainitsi kehityskohteena 36 prosenttia (49 % vuonna 2021). 

”Lainsäädäntömme ei tunnista kevytyrittäjyyttä, vaan lainsäädännön näkökulmasta ihminen on joko yrittäjä tai palkansaaja. Sosiaaliturvaa tulisi kehittää joustavammaksi ja muuttuvat elämäntilanteet paremmin huomioivaksi. Tähän esimerkiksi yhdistelmävakuutus eli mahdollisuus vakuuttaa itsensä työttömyyskassassa sekä palkansaaja- että yrittäjätulossa, olisi tärkeä ja tarpeellinen uudistus”, Karjalainen linjaa.

Valtaosa kyselyn vastanneista aikoo jatkaa kevytyrittäjänä.  Yli puolet (52 %) suunnittelee jatkavansa sivutoimisena kevytyrittäjänä ja noin kuudesosa (17 %) kokoaikaisena. Kokoaikaisen työsuhteen toivoo löytävänsä 13 prosenttia.

Uusi työ ry:n Kantarilla teettämän kyselytutkimuksen vastaukset kerättiin 21.3.–4.4. Uusi työ ry:n jäsenyritysten asiakkailta. Vastauksia saatiin 1681.